A középiskolás korosztály számára már másképpen kell „felvilágosítani”, hiszen egyrészt Ők már rengeteg ismerettel rendelkeznek a bennünket körülvevő s a jövőjüket fenyegető környezeti problémákról, másrészt már beleszülettek a digitális világba, és tökéletesen használják a technika legújabb vívmányait, így nem mindegy mit és hogyan prezentálunk számunkra. Nagyon fontos az őket megérintő téma és a megfelelő kommunikáció, amivel át tudjuk „küldeni” számukra üzeneteinket.

A projekt keretében tudtuk megvalósítani már régóta dédelgetett terveink egyikét, miszerint a víztermelés- vízeljuttatás, illetve a szennyvízelvezetés-szennyvíztisztítás folyamatát bemutathassuk egy-egy maketten keresztül. Amikor a járvány miatt, vagy esetleg egy-egy telepi felújítás miatt nem látogathatóak a telephelyeink, ez kiváló lehetőség arra, hogy így szemléltessük a diákok (és kísérő tanáraik) számára, hogyan is kerül a tiszta víz a poharaikba és mi történikm a lefolyókba engedett használt vizekkel.

A KEHOP 2.1.7-19-2019-0006 azonosítószámú projektünk során játékos keretek között tartott szemléletformáló programjainknak szerencsére hamar jó híre kerekedett, így folyamatosan érkeznek hozzánk a felkérések a további előadások, rendezvények megtartására. Szívesen megyünk és felvilágosítunk-„szemléletformálunk”, hiszen szívvel-lélekkel valljuk, a jövőnk a tét!

Víz Világnapja alkalmából kaptuk a felkérést, miszerint a középiskolás korosztályú tanulóiknak interaktív előadás keretében mutassuk be a következő témákat: ivóvizünk tisztasága, mit igyunk: csapvizet vagy ásványvizet, van-e elegendő édesvíz készlete Magyarországnak, ill. elő lehet-e állítani szennyvízből ivóvizet? A szemléletformáló projektnek köszönhetően be tudtuk mutatni oktatófilmünket, ill. tudtunk olyan dolgokat prezentálni, amire még ez a korosztály is felkapta a fejét.

A KEHOP 2.1.7-19-2019-0006 azonosítószámú projektünk során, szemléletformáló tevékenységeinkkel nagyon sokfelé jártunk a NYÍRSÉGVÍZ Zrt. szolgáltatási területén. Mindenütt szívesen fogadtak, és nyitottak voltak rendezvényeinkre, ezért úgy gondoltuk, a projekt méltó befejezése lehet egy Víz Világnapja alkalmából tartott megyei Víz Világnapi vetélkedő, hiszen az már nagyon sok mindenki előtt nyilvánvalóvá vált, hogy jövőnk és a következő generációk jövője attól függ, tudjuk –e felelősen használni vizeinket, s ismerjük-e a helyes csatornahasználati illemtan

Kékcse alig több, mint egy 1500 lakosú, bájos kis település Szabolcs –Szatmár –Bereg megye északi részén, közel Kisvárdához. Akik a faluba betérnek, meglepődnek tisztasága, rendezettsége láttán, azon, ahogyan a kis községben egybefonódik a múlt hagyományainak megőrző képessége a modernitás igényeivel. Az ottani lakosok tevékenységén, hozzáálásán látszik a fejlődni akarás, amit úgy próbálnak megvalósítani, hogy mindeközben kiemelt figyelmet fordítanak közvetlen környezetük védelmére. A településért szívvel –lélekkel tevékenykedő Polgármester Asszony talán ezért is várta szemléletformáló előadásunkat kiemelt figyelemmel. Az önkormányzat munkatársain és megjelent lakosokon is látszott az érdeklődés és a figyelem, hiszen a látottakat és hallotakat be tudják építeni mindennapjaikba, ezzel is segítve a jövő generációit.

Online kvízjátékunk fődíjának nyertese 2021. december 21-én, társaságunk központi telephelyén vette át a helyes megfejtésért járó megérdemelt jutalmát, az LG gőzfunkciós mosógépet.

A Tó utcai központi telephelyünkön – a projekt adta lehetőségekkel, beszerzésekkel – november végére sikerült átalakítanunk a személyportánkat valódi bemutató teremmé. Mindezt úgy ünnepeltük, hogy a közelben lévő, környezetvédelemmel is kiemelten foglalkozó általános iskola egyik osztályát „vendégül” láttuk a makettek bemutatására és a videónk megtekintésére.

December közepére sajnos már itt is COVIDDAL érintett osztályok voltak az iskolában, így ide is az elkészült oktató videónkkal, és a kinyomtatott kérdőíveinkkel érkeztünk. A visszajelzések rendkívül pozitívak, jó ötlet volt elkészíteni a 30 perces oktató kisfilmet!

Mivel ezen a helyszínen szintén COVIDDAL érintett osztályok voltak az iskolában, így ide is az ősszel elkészült oktató videónkkal, és a kinyomtatott kérdőíveinkkel érkeztünk. Ami számunkra fontos, a diákok és a pedagógusok végignézték kisfilmünket, és kitöltötték kérdőíveinket

Mivel COVIDDAL érintett osztályok voltak az iskolában, így ide már az ősszel elkészült oktató videónkkal, és a kinyomtatott kérdőíveinkkel érkeztünk. Az osztályfőnökök és a természetismeretet/biológiát/kémiát tanító pedagógusok értékelték, hogy tudtunk előre gondolkozni, mi pedig örültünk, hogy legalább ilyen módon átadhattuk a számunkra fontos információkat.  

Érkezésünkkor már felállították az iskola fenyőfáját, és készültek az adventi időszakra. Azonban – legalábbis a mi véleményünk szerint – életbevágó témával érkeztünk, ami szerencsére nemcsak a diákokat, hanem az őket tanító pedagógusokat is láthatólag érdekelte. Örültünk annak is,  hogy sem a diákok, sem a tanárok nem féltek feltenni kérdéseiket, bízunk benne, érdemi válaszainkat el – és megfogadták.

Olyan iskolába érkeztünk szemléletformálásra, ahol már régebb óta a csapvízfogyasztás a „sláger”. Mi most több alapvető szempontot is bemutattunk arról, hogy a jövőnk szempontjából miért is az egyetlen fenntartható alternatíva a csapvízfogyasztás, s természetesen a szennyvízelvezetés-szennyvíztisztítás fontosságára is felhívtuk a figyelmet.

Amikor egy új helyre érkezünk szemléletformáló előadásunkkal, mindig egy kis távolságtartást tapasztalunk a hallgatóság részéről. Aztán ez első két-három mondat és dia után látszik a szemekben az érdeklődés, az, hogy ezek talán mégsem beszélnek butaságokat, és onnantól megtörik a jég, megnyílnak az emberek és a prezentáció végére jönnek a kérdések is. Örülünk, hogy szemléletformáló előadásunk kapcsán itt is tudtunk új dolgokat bemutatni, s annak is, hogy a  pozitív végkifejletnek köszönhetően visszavárnak bennünket a helyi általános iskolákba.

Szolgáltatási területünkről Nyírbátor város önkormányzatának döntéshozói és munkavállalói is kíváncsiak voltak szemléletformáló előadásunkra. Természetesen másképp készülünk, amikor gyerekekhez megyünk előadásokkal, játékokkal, és más oldalról közelítjük meg a szakmai anyag átadását, amikor felnőtt lakosság a közönségünk. A Városháza gyönyörű dísztermében a téma iránt nyitott és fogékony emberek vártak ránk, az előadás közben és után öröm volt velük az előadásról közösen beszélgetni!

A csapvízfogyasztással és a csatornahasználati illemtannal kapcsolatos gyakorlatorientált, hasznos információk átadására került sor november 03-án a nyírpazonyi általános iskolában. A 10-és 14 év közötti, felső tagozatos  tanulók sokszor és sokat kérdeztek az előadás során, aminek kifejezetten örültünk, hiszen mindez azt bizonyította, érdekli őket a téma, érdekli őket a jövőjük!

A játékszabályzatnak megfelelően online játékunk III. sorsolásához érkeztünk októberben. A szerencsés nyertesek örömmel vették át ajándékcsomagjaikat, gratulálunk nyereményükhöz!

Több nyíregyházi iskola több korcsoportja érkezett a napos délelőtt során a Víztorony látogatására. Nagyon bízunk abban, hogy a munkánk nem lesz hiábavaló, és a gyerekek az itt hallottakat otthon is elmesélik. Ennek következtében pedig a jövőben minél többen fogyasztanak majd egészséges és környezetbarát csapvizet.

A 3. hét csütörtöki napja, amikor vidékről, Nyírbátorból fogadtunk felső tagozatos gyerekeket mindannak érdekében, hogy bemutassuk számukra, miszerint a környezetvédelem és a saját, jövőbeli életük szempontjából mennyire fontos a szennyvizeink összegyűjtése, elvezetése és megtisztítása. Nagyon érdeklődő csapat volt, rengeteget kérdeztek, s a további együttműködés érdekében személyes meghívást is kaptunk iskolájukba.

Nyíregyházán a Szent Imre kifejezetten nagy létszámú iskola, s mivel szemléletformáló programunk híre gyorsan terjed, valamint az előző csapatok a sok új információ mellett kifejezetten élvezték a Víztorony látogatást, tovább is adták ezeket a híreket. Így 14-én újabb 70 tanulót fogadtunk a Víztoronynál, sőt még október 19-re is újabb csoportok jelentkeztek.

Délután a már középiskolások látogattak ki a Westsik V. utca 1. sz. alatt található I. sz. szennyvíztisztító telephelyünkre.  A döbbenet mindig kiül a látogatók arcára, amikor megmutatjuk, mennyi minden, a lefolyókba felelőtlenül beledobált, és oda nem való szemét akad fenn a gépi rácsokon. Ez volt az a nap, amikor a sajtó képviselői is személyesen látogattak ki telephelyeinkre, s közreműködésük által (TV interjú, Rádió riport, újságcikk) üzeneteink több tízezer felhasználóhoz eljutottak.

A 13-as szám nekünk szerencsét hozott, hiszen a borúlátó időjárás jelentések ellenére ugyan kicsit hűvös, de napos időben fogadtunk 100 Szent Imrés, kisebb és nagyobb diákot, 3. osztályostól nyolcadik osztályosig. Mind a gyerekek, mind pedig az őket kísérő pedagógusok hálásak voltak az új információkért, amit a víz útjáról, a kitermeléstől kezdve a poharakba kerülésig megtudhattak.

A Kótajban élő gyerekek nagy része sem tudott arról, hogy településükön található a megye egyik nagy víztermelő telepe, ahonnan hozzájuk is eljut a csapvíz. Sok új dolgot hallottak és sokat kérdeztek, bízunk benne, Ők már jobban fogják értékelni az ivóvíz meglétét, és reménykedünk benne , jobban is fognak vigyázni rá,  ez a jövőjük alapja.

A Nyíregyházi I. sz. Szennyvíztisztító Telepen fogadtuk a kemecsei általános iskolásokat. A játékos előadások és a telepen tartott bemutató „séta” megint bebizonyították, ezen korosztály számára mennyire fontos az, hogy a gyakorlatban működve (is) láthassák az ok-okozati összefüggéseket, azt, hogy minden cselekedetnek következményei vannak.

Hétfőn délelőtt a Nyíregyházi Gárdonyi Géza Általános Iskola 5., 6., 7., 8. évfolyamok tanulóinak tartottunk szemléletformáló előadásokat. Ezek az interaktív előadások azért is jók, mert azonnal megvan a visszacsatolás arról, a gyerekek milyen tudással  és mennyi információval rendelkeznek arról például, hogy honnan kerül a csapba az ivóvíz, és a jövőre tekintve miért a  csapvízfogyasztás az egyetlen fenntartható alternatíva.

Három hét három csütörtökjén vidéki általános iskolák felső tagozatos tanulói látogattak el a Nyíregyházi I. sz. szennyvíztisztító telephelyünkre. Az ibrányi iskolások alig hittek a szemüknek amikor látták, hogy a beérkező szennyvíz darabos szemetei között mi minden oda nem illő dolog található….Bízunk benne, ők ehhez hasonló dolgokat már nem húznak le a lefolyóba!

Szemléletformálás céljából már többször megkerestek bennünket a Nyíregyházi Család és Gyermekjóléti Központtól, hogy különböző életkorú, és különböző élethelyzetben lévő gyerekeknek elméletben, és – játékokkal összekötve – a gyakorlatban is tartsunk foglalkozásokat. Szeptember 21-én több mint 50 kisiskolás települt ki egy fél napra Nagykálló-Harangodra, ahol nemcsak a gyerekek ismeretei gyarapodtak, hanem a kellemes őszi napsütésben mindenki igazán jól érezte magát.

Szép hagyománya Nyíregyháza városának a Tirpák Fesztivál megrendezése, amely ezúttal új helyszínen, a Sóstói Múzeumfaluban került megrendezésre. Az idő nem mindig a legszebb arcát mutatta, a nap során többször eleredt az eső, azonban ennek ellenére sokan megálltak standunknál egy pohár frissítő csapvízre, s szívesen kitöltötték kérdőívünket is.

Újból középiskolás tanulókat fogadtunk a Nyíregyházi I. sz. szennyvíztisztító telepünkön. A fiúk elsősorban a gépek, a technika iránt érdeklődtek, a lányokat inkább a folyamat és a labor fogta meg. A legfontosabb üzenet azonban átment számukra, miszerint a saját jövőjük érdekében már kiemelten figyelniük kell a környezetvédelemre, s ennek szerves része a szennyvizek összegyűjtése és megtisztítása.

Játékszabályzatunknak megfelelően augusztusban – a kvízjátékunkat a 2021.07.12.-2021.09.12. közötti időszakban kitöltők között – újabb 15  db ajándékcsomagot sorsoltunk ki. A nyertesek ajándékaikat folyamatosan vették/veszik át, nyereményükhöz ezúton is gratulálunk!

 

Sokat gondolkoztunk azon, Nyíregyháza melyik frekventált helyszínére lenne érdemes kitelepülnünk csapvízzel feltöltött ballonjainkkal, vízkiadó automatáinkkal annak érdekében, hogy minél több érdeklődőnek tudjuk elmondani és bemutatni, miszerint a jövőnk – és bolygónk szempontjából miért is olyan fontos a csapvízfogyasztás, valamint a szennyvizeink összegyűjtése, elvezetése és tisztítása. Jól döntöttünk, a délelőtt során nagyon sok „ügyfelünk” akadt, nekünk igazán nem sok időnk maradt csapvizet inni……

A tavaly nyári, pandémia miatti le- és bezárások után Nagyhalász városa új helyszínen, a felújított Piac téren XIII. alkalommal rendezte meg nyári fesztiválját. A főzőversenyen résztvevők és indulók már korábban elfoglalták kijelölt helyeiket, és a délutáni zivatar elvonulása után valóban érezhető volt, hogy felpezsdült a város és környéke, a biztonsági intézkedéseket betartva, csapatokban érkeztek a vendégek. Vonzó volt a program, melyhez a NYÍRSÉGVÍZ Zrt. „szemléletformáló” csapata is csatlakozott. Sok papír pohár NYÍRSÉG-VIZET kiosztottunk, víz-szennyvíz kérdés kapcsán sok emberrel beszélgettünk, a rendezvényen való részvételünk eredménye a kitöltött kérdőívek mennyiségén is megmutatkozott.

Csapvíz kontra ásványvíz

A napokban több internetes portál oldalán megjelent a hír, miszerint egy spanyol  kutatás megerősítette, hogy a palackozott víz környezetterhelése a csapvíz 3500-szorosa, az ökológiai rendszerekre gyakorolt hatása pedig 1400-szora annak. Az elsőre meghökkentő számok egy barcelonai kutatásból származnak. Érdekes és tanulságos olvasnivaló, fenntartható jövőnk érdekében (is) érdemes átgondolni, mit igyunk: csapvizet, vagy palackos vizet?

A kvízjátékunkat a 2021.04.12.-2021.06.12. időszakban kitöltők között játékszabályzatunknak megfelelően 15  db ajándékcsomagot sorsoltunk ki. A nyertesek ajándékaikat folyamatosan vették/veszik át, nyereményükhöz ezúton is gratulálunk!

A nyár során többféle helyszínen, többféle hátterű gyerekseregnek tartunk szemléletformáló tudásanyag átadást (előadást, filmvetítést, irányított beszélgetést) és „vizes” játékokat. A Huszár telepre az ott ránk váró gyerekcsapathoz kreatív- rajzos, kiválasztós feladatlappal, és KÉP-PUZZLE-vel készültünk.  A gyerekek érdeklődőek, aktívak voltak, és nagyon örültek a játékos vetélkedőknek és a kiosztott szóró ajándékoknak!

 

Sokféle elgondolás él az emberek fejében arról, hogyan működik egy szennyvíztisztító telep, ezért külön öröm számunkra, amikor nyári gyakorlaton lévő diákoknak is bemutatjuk, mi a valóság ezekből az elképzelésekből. Ilyenkor történnek a nagy rácsodálkozások, miszerint micsoda gépek és milyen fantasztikus technológia működik itt, és persze jönnek a fogadkozások, hogy a jövőben már csak a saját maguk érdekében is jobban figyelnek majd arra, mit fognak bedobálni a lefolyókba…

Nyíregyháza egyik legnevezetesebb látványossága a Nyíregyházi Állatpark, ezért is terveztünk ide a nyár során többször is kitelepülni. Kánikulai napot fogtunk ki, rengeteg vizet kiosztottunk, és a meleg ellenére az emberek nyitottan és készségesen válaszoltak a kérdőíven feltett kérdéseinkre is.

Felkértek bennünket és szívesen mentünk erre a rendezvényre is mivel nem először tapasztaljuk azt, hogy ezek a gyerekek nyitottak és érzékenyek, érdemes velük foglalkozni! Hálásak a számukra újat jelentő információért, a velük való foglalkozásért és a játékért!

 

Sokan félnek a szennyvíztisztító telepi látogatásoktól, pedig napjainkban rendkívül hasznosak azok az információk, amelyeket itt kicsik és nagyok megtapasztalhatnak. Fontos a vizualitás, hiszen így lesz igazán látványos hogyan lesz a „mocskos” szennyvízből tisztított szennyvíz, amely a telepen történő tisztításnak köszönhetően kibocsátva a befogadókba már olyan tiszta, hogy a halak is megélnek benne.  

Nyíregyházáról kimozdulva, szolgáltatási területünk egyik meghatározó településére, Kótajba indultunk július másodikán délután. Kótaj azért is fontosa számunkra, mert itt található társaságunk egyik legfontosabb Víztermelő Telephelye, ahonnan Nyíregyháza lakossága is hozzájut az egészséges ivóvízhez. Itt 35 kisdiák várta, hogy a tábor utolsó napjának péntek délutánján elméleti tudásuk frissüljön, és végre vizes játékokkal játszhassanak.

A Nyíregyházi Jósa András Múzeum felkérésére vettünk részt a Múzeumok éjszakája elnevezésű programon, amikor is este 21:00 óráig vártuk a rendezvény résztvevőit az ikonikus nyíregyházi Szarvas utcai Víztoronynál. Az érdeklődésre való tekintettel úgy döntöttünk, a nyár során még megadjuk a lehetőséget a Víztorony újbóli megtekintésére.

A COVID szigorítások enyhítésével első rendezvényként az Erzsébet Tábor keretében a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában vettünk részt.  20 kisdiák várt ránk, ahol programunk első részében kisfilmet vetítettünk, rövid előadást tartottunk, majd az elméleti ismeretek sikeres átadását egy VÍZKVÍZ segítségével mértük vissza. A gyerekek aktívak voltak, élvezték a közös beszélgetést, de a kánikulában igazán feloldódniuk a „vizes” játékok során sikerült.

Végre „megszületett” aloldalunk, s indíthattuk az online kvízjátékunkat. Az aloldal elnevezésétől kezdve rengeteget ötleteltünk és dolgoztunk azon, hogyan, milyen kinézettel, és milyen tartalommal töltsük fel az oldalt annak érdekében, hogy minél több korosztály érdekesnek és informatívnak találja.

Fotózz, rajzolj, készíts videót és írj kreatívan! A NYÍRSÉGVÍZ Zrt. szolgáltatási területén 2021. évben is meghirdeti rajz – és képregény, valamint fotó, video és irodalmi alkotás pályázatát a szolgáltatási területén lévő általános iskolák alsó – és felső tagozatának tanulói, valamint középiskolás diákjai számára.

A vízellátás egyik fontos eleme a szolgáltatott ivóvíz minőségének folyamatos ellenőrzése a termelő kutaktól kiindulva a technológián és elosztóhálózaton át egészen a fogyasztói csapig.

A víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos szemléletformálás témában KEHOP-2.1.7. kódszám alatt 2019. május 8-án jelent meg Magyarország Kormányának felhívása. A felhívás elsősorban a működési engedéllyel rendelkező víziközmű-szolgáltatóknak szólt, továbbá pályázati lehetőséget adott még a víziközmű–szolgáltatói tagszervezetekkel rendelkező érdekképviseleti szervezeteknek is. 

Mivel a pályázat nagymértékben kapcsolódott társaságunk stratégiai célkitűzéseihez, azonban az elmúlt évek nehéz működési körülményei között szűkös forrásainkból nem fordíthattunk eleget szemléletformálásra, ezért komolyan foglalkoztunk a beadás lehetőségével. A felhívás alapos tanulmányozása során nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy a feltételek teljesítése többszörös erőfeszítést igényel, ezért először teamet alapítottunk a pályázat előkészítésére-beadására.

Kihasználtuk azt a pályázati lehetőséget, hogy elkezdhettük a szemléletformáló munkát a támogatói okirat megérkezése előtt. Szolgáltatási területünk két településén, Kékcsén és Tiszakanyáron 2019. augusztusában zajlott a szennyvízhálózat próbaüzeme,

A 2019. év nyarán benyújtott „A víziközmű szolgáltatással kapcsolatos szemléletformálás” című projektünkre 2020. március 13-án kaptuk meg a pozitív visszajelzést, miszerint elnyertük a megpályázott 48 315 500 Ft.

Június 15-én hivatalosan is megkaptuk a Támogatói okiratot, és ezzel együtt a lehetőséget, hogy felvehetjük az egyszeri 25%-os támogatási előleget, amit megigényeltünk és meg is kaptunk. Bíztunk benne, hogy a nyár során tudunk majd személyesen is rendezvényeket tartani és a projektcélok elérésének érdekében „szemléletet formálni”,

Továbbra is csak az előre menekülés a perspektíva, így a projektcélok elérésének érdekében bármennyire is előnyben részesítenénk a személyes meggyőzés erejét, nem marad más hátra, mint elindulni az online úton,

A NYÍRSÉGVÍZ Zrt. a jogelőd közös önkormányzati vállalat átalakulásával jött létre 1996-ban. Alapítói 29 települési önkormányzat, valamint a Magyar Állam voltak. Legnagyobb tulajdonosa Nyíregyháza Megyei Jogú Városa,