IVÓVÍZMINŐSÉG - JÓ, HA TUDOD

A vízellátás egyik fontos eleme a szolgáltatott ivóvíz minőségének folyamatos ellenőrzése a termelő kutaktól kiindulva a technológián és elosztóhálózaton át egészen a fogyasztói csapig. Az említett alaptevékenységek minőségbiztosítása céljából a NYÍRSÉGVÍZ Zrt. Központi Laboratóriuma napi rendszerességű vizsgálatokkal biztosítja a lakosság egészséges ivóvízzel való ellátását. Ezt kiegészítve a népegészségügyi hatóságok is rendszeresen ellenőrzik a vízminőséget, melynek meg kell felelnie a kormányrendeletben is meghatározott szigorú határértékeknek.

Magyarországon a csapvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer!

Tényleg helytálló tehát az az állítás, hogy Magyarországon a csapvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. A NYÍRSÉGVÍZ Zrt. szolgáltatási területén az ivóvíz biztosításához szükséges nyersvizet felszín alatti védett rétegekből nyerjük, így a földalatti vízkészletekhez szigorúan őrzött, zárt rendszerű kutakon keresztül férhetünk hozzá. Ez a legfőbb oka annak, hogy számos tévhittel ellentétben a NYÍRSÉGVÍZ Zrt. által szolgáltatott ivóvíz sem gyógyszermaradványokat, sem pedig hormonokat nem tartalmaz! A mélyfúrású kutakból búvárszivattyúval kitermelt ivóvizet azonban kezelni és tisztítani szükséges. A kitermelt nyersvíz kezelése a Vízműtelepeken történik. Vízműtelepeink száma 43, ebből Nyíregyháza vízellátását 3 telep: Kótaj, Paszab, Nyírtelek biztosítja.

Vízkezelési eljárások

A nyersvíz tehát tartalmazhat olyan anyagokat, amely az ivóvíz élvezeti értékét csökkenthetné, vagy esetleg hosszú távú fogyasztás során egészségkárosodást okozhatna. Ezeket az anyagokat azonban különböző vízkezelési eljárásokkal eltávolítjuk, különös tekintettel arra, hogy a vízben lévő értékes ásványi anyagokat meghagyjuk. Ebből adódik például, hogy egészségre nem ártalmas mennyiségű klórt tartalmazhat a vezetékes ivóvíz, mert ez akadályozza meg a baktériumok elszaporodását. Amennyiben ez utóbbi megtörténne, a különböző baktériumok súlyosabb egészségügyi problémát okozhatnának. Mivel a klórnak a vízben nincs színe, a szaga pedig ilyen kis mennyiségben pár perc alatt elillan a szabad levegőn, így nagyot téved, aki azt gondolja, hogy amikor a csapvíz a pohárban fehér elszíneződést mutat, annak a víz magas klórtartalma az oka. A fehér színt a légbuborékok sokasága okozza, melyek a csaptelepben lévő áramlási viszonyok miatt keletkeznek. Tehát a tévhittel ellentétben ez nem klór, hanem levegő!

Arzéntartalom, ami szolgáltatási területünkön nem jelentős

A vízminőséget tekintve a fogyasztók számára a következő rémisztő dolog az ivóvíz arzéntartalma. A felszín alatti vízbázisból származó nyersvíz néhol valóban tartalmaz kis mennyiségű arzént, amelynek földtani okai vannak. Ezt azonban ahol szükséges, az arzénmentesítési technológia tökéletesen orvosolja, így vizeink a nemrégiben szigorított Európai Uniós határértéknek is megfelelnek. A szervezetben felhalmozódott arzén okozta egészségügyi problémának így nulla az esélye, tekintve, hogy ha 70 éven keresztül naponta több litert elfogyasztanánk az arzén tartalmú vízből, akkor az annyi rizikót jelentene, mintha elszívtunk volna 14 szál cigarettát. Van, aki ezt a mennyiséget naponta elszívja.

Csapvíz kontra ásványvíz

Szomorú, de az emberek jelentős része még mindig jobban preferálja az ásványvíz fogyasztását a csapvízzel szemben. Habár mind a palackozott ásványvíz, mind a vezetékes ivóvíz minőségét szigorú jogszabályok biztosítják, több szempontból is kedvezőbb a vezetékes ivóvíz fogyasztása, nézzünk ezek közül néhányat. A csapvíz legnagyobb előnye, hogy könnyen hozzáférhető („házhoz jön” J) és jóval olcsóbb, mint a palackozott ásványvíz. A vezetékes ivóvíz gyakoribb minőségellenőrzésen esik át, és az ásványi anyag tartalma a szervezet igényeinek megfelelő, sok esetben kedvezőbb is, mint az ásványvizeké. És nem mehetünk el szó nélkül a boltban kapható ásványvizek azon óriási hátránya mellett, hogy fogyasztásuk rengeteg környezetszennyező hulladékot termel.


Szénsavmentes ásványvízNyíregyháza ivóvízhálózata

MizseSzentkirályiÉszaki gépház távozóDéli gépház távozó
Kalcium (Ca2+)65,063,075,080,0
Magnézium (Mg2+)22,826,023,519,2
Nátrium (Na+)15,421,052,058,0
Kálium (K+)2,82,62,52,1
Összes keménység 14,414,814,815,5
Hidrogénkarbonát (HCO3)372400446449
Klorid (Cl)2,03,09,08,0


Az adatok mg/l egységben, összes keménység esetén nk°-ban értendők.

 Szükség van a víztisztító berendezésekre?

Sokan mindezek ellenére is próbálják az önmagában is kiváló ivóvíz minőségét a manapság nagyon divatos víztisztító berendezésekkel javítani, így olyan ásványi anyagokat is kiszűrhetnek a csapvízből, amelyek az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek. Ezek a berendezések rendszeres karbantartást, fertőtlenítést, szűrőcserét igényelnek, melyek elmulasztása esetén olyan vízminőségi változások következhetnek be, amelyek veszélyt jelentenek az egészségre (pl. baktériumok elszaporodása). Továbbá, olyan a Ha 1-2 napig nem üzemel a berendezés, a pangó víz szintén minőségromlást eredményez. Ezekkel sokan nincsenek tisztában, így legtöbbször ezek a berendezések többet ártanak, mint használnak.

A vízmérőn túl a tulajdonos felelőssége a belső hálózat karbantartása, tisztítása

Összességében elmondható tehát, hogy a NYÍRSÉGVÍZ Zrt. által szolgáltatott ivóvíz kiváló minőségű, szigorúan ellenőrzött és a határértékeknek megfelelő vezetékes víz, mely fogyasztóink számára könnyen és problémamentesen hozzáférhető. Fontos azonban megjegyezni, hogy az ivóvíz szolgáltató felelőssége a megfelelő minőségű ivóvíz biztosítására vonatkozóan az épület vízátadási pontjáig, általában a vízmérőig terjed ki. Azonban a vízminőség úgynevezett másodlagos vízminőség-romlás következtében jelentősen változhat. Az épületben, lakóházban lévő belső hálózaton keresztül a tulajdonos megfelelő odafigyelésével, karbantartással szintén kiváló minőségű ivóvíz érhető el a fogyasztók számára.